The Shell Diş Sağlığı Polikliniği

program:

Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği, 500m2


konum:

Türkiye, 2018


durum:

Inşaa ediliyor

Gaziantep’in yeni gelişim bölgesinde müstakil bir poliklinik olarak yer alan yapı, bölgenin ilk bağımsız diş hastanesi olmayı hedefler. Toplamda iki klinik katı ve bir bodrum katından oluşan klinikte, giriş kotundaki cephelerin daha saydam ve geçirgen olması hedeflenirken birinci kattan itibaren çatıyı da aynı mesh metal malzeme ile saran kabuk güneş kontrolü ve mahremiyeti sağlamaktadır.

500 metrekare inşaat alanı ve 140 metrekare taban oturumu kısıtlamaları, mimari ekip tarafından en efektif olacak kütle tasarımı ile sağlanmıştır. Kareye yakın bir dikdörtgen formda kalmaktansa planlamada bekleme ve klinik odalarının arasına alınan "iç bahçe" sirkülasyon blogu ile birlikte konumlandırılmış; yapının hacmi genişletilmiştir. Yapının heybetli görünüşünün altında yarattığı iç dünya oldukça insan odaklıdır.

Yapı, girer girmez kullanıcıyı karşılayan iki katlı beklemesi ile ziyaretçilerine farklı bekleme deneyimleri sunar. Girişte yer alan galeri boşluğu, yapının en can alıcı mekanı olan “yeşil sofa”yı üç kat boyunca gözler önüne serer. Mekanları birbirine bağlayan yatay sirkülasyonlar birer köprü gibi galeri boşluğunda asılı dururlar.

Planlama yapılırken, oldukça rasyonel bir tavırla bekleme bölümünü ve klinik odalarını ayrılmıştır. İç bahçe, başka bir deyişle “yeşil sofa”, yapının mahremiyete dayalı işlevlerini ayrıştırmak için düşey sirkülasyon ile birlikte planlamanın ortasında konumlandırılmıştır. Beklemede yer alan ziyaretçilerin tedavi işlemlerinden uzak, daha sakin ve yeşil ile iç içe bir mekanda dinlenmelerinin hastalar üzerindeki etkisi önemsenmiştir. Bekleme bölümünü klinik mahallerine bağlayan sirkülasyon boyunca muayene odaları kendilerini birer kutu olarak okutur. Muayene odaları oldukça minimal bir tasarım diline sahip olup, birer light box olarak polikliniğin iç vitrinlerini oluşturur. Bu klinik odaları malzeme, renk ve doku olarak kamusal alanlardan ayrışarak kendini göstermektedir. Planlamada giriş katı ve birinci kat tamamen muayene odaları ve bekleme bölümlerine ayrılmış; engelli tuvaleti dışında tüm ekstra gereksinimler bodrum katta konumlandırılmıştır.

Cephede yer alan "Kabuk” panellerinin dizilimi güneşin ve mekanlarda yaratılmak istenen mahremiyetin parametrelerine göre şekillenmiş, çift cidarlı cephesi sayesinde ısı tamponu oluşturmuştur. Giriş katında dış cephede yer alan doğal taş kaplama ve arasindaki cam bölücüler geçirgen ama ayni zamanda yere ait ve sağlam olma algısını güçlendiriyor.

The Shell Polylinic 01 The Shell Polylinic 02 The Shell Polylinic 03 The Shell Polylinic 04 The Shell Polylinic 05 The Shell Polylinic 06 The Shell Polylinic kat planları