The Blob Diş Hekimi Muayenehanesi

program:

Muayenehane, 80m2


konum:

Arnavutköy, Istanbul, Türkiye, 2016


durum:

Konsept proje

Arnavutköy’de bir apartman dairesinde yer alan 80 m2’den oluşan mekanının efektif bir diş hekimi muayenehanesine dönüştürülmesini konu alan projede her bir metrekarenin değerlendirilmesi gerekliliği projenin en önemli parametresi haline gelmiştir. Tek bir cepheden oluşan mekanda, 10 kişilik bir bekleme odası, karşılama resepsiyon birimi, iki adet muayene odası, sterilizasyon odası ve panaromik birim planlanmaktadır.

Tüm bu gereksinimler gözetildiğinde tasarımcılar, mekanın küçüklüğü ile başetmenin yolunun eğrisel formların bir araya gelmesinde bulmuştur. Başka bir deyişle, iç mekanların (odaların) girişlerini oluşturan yapısal bölücü; ortak holden ziyaretçilerin hareketlerini en optimum şekilde sağlayacak yarım dairelerin kesişimi ile elde edilmiştir. Halihazırda küçük olan mekanı koridorlarla bölmeyip, toplamda altı mahalin açıldığı ortak bir hol oluşturmuştur. Bu kurgunun en önemli yanı mekanın perspektiflerini açmak ve tüm mekanların birbiri ile ilişkisini doğru kurgulamaktır. Başka bir deyişle, mekandaki derinliği sağlayabilmek malzemelerin açık renkli ve reflektif kullanımı ile mümkün olmuştur. Mekanda yaratılmak istenen steril algı için genellikle beyaz yüzeyler tercih edilmiş, detaylarda antrasit kullanımı öne çıkmıştır. Klinik muayene odalarının girişlerinde kurgulanan buzlu cam etkisi yarı geçirgen bir şekilde iç mekanın kimliği hakkında fikir verirken, daireler arasında “es” vermemizi sağlayan aydınlatma detayları ile mekan kodlamaları entegre edilmiştir.

Ana giriş kapısının tamamen saydam bırakılması ve resepsiyon bankosunun girişten algılanması mekanın kimliğini gözler önüne sermektedir. Bekleme bölümünde duvar çeperlerine yerleşen sedirler ve bekleme birimleri kliniğin içtaraflarına doğru ilerledikçe mobilya tasarımlarının dilinde de kendini göstermektedir. Ana holde yaratılan yüzeylerin akışkanlığı tavanda kullanılan reflekte malzemeler ile bir ilüzyona dönüştürülmüş cepheden gelen doğal ışık ve manzarayı diş kliniğinin iç kısımlarına doğru taşımıştır. Klinik muayene odalarının binanın çeperlerine deyen kısımları sağır bırakılmamış; yeşil iç bahçeler ile desteklenerek hastaların muayene esnasında kendilerini doğa ile iç içe hissetmeleri sağlanmıştır.

Fluid Diş Polikliniği Interior Reception Curve Design Fluid Diş Polikliniği Curved White Dental Interior Fluid Diş Polikliniği Izometric Plan Minimal Zen Garden Fluid Diş Polikliniği Futuristic Blob Furniture Design Fluid Diş Polikliniği Kat Planı