Bati Ortodonti Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

program:

Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği, 450m2


konum:

Fulya, Istanbul, Türkiye, 2016


durum:

Tamamlandı


yüklenici:

Aks Mimarlık İnşaat


fotograf:

Studio Majo

İstanbul Fulya’da bulunan Batı Ortodonti Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği; Ihlamur Kasrı manzarasına hakim oldukça merkezi bir lokasyonda yer almaktadır. İki kattan oluşan 450 metrekare diş polikliniğin zemin katında genel mahaller kurgulanırken üst katı personel odaları ve diş hekimi ofisleri olarak tasarlanmıştır. Mekana girenleri karşılayan resepsiyon her iki lobiye de hakim bir noktada yer alırken, bankonun iki tarafından birbirine paralel uzanan koridorlar ile kliniğin iç muayene odalarına ve hekimlerin kullandığı steril mekanlara ulaşım sağlanır. Diş kliniğinin muayene odaları mekanın çeperlerine yerleştirilmiş, manzaradan maximum fayda sağlarken aynı zamanda diş polikliniğin vitrinini oluşturur. Giriş bölümünü oluşturan iki farklı bekleme konsepti ile bir tarafta lounge tipi bir lobi tasarımı oluşturulurken, diğer bekleme bölümünde daha serbest oturumlu kitaplik, sedir ve tekil oturumlar ile hastaların sıkılmadan kendilerini sıcak bir ortamda hissetmeleri sağlanmıştır. Hastaların psikolojilerini rahatlatmak ve kendilerini dingin bir hastanede hissetmelerini sağlamak Ortodonti kliniğinin tasarımında büyük rol oynamaktadır.

Mimari planlamada mekanların akışı kamusaldan özele doğru giderken bu geçiş aynı zamanda iç dekorasyonda kullanılan sıcak malzeme, doku ve renk seçimleri ile sağlanmaktadır. Klasik anlamda bilinen steril ve soğuk diş poliklinik iç mimarı algısı, yeşil zen bahçelerinin tasarlanması ve sıcak malzeme seçimleri ile kırılmıştır. Mimari tasarımda yer alan duvar ve zemin ahşap malzeme birlikteliği, kliniğin iç mahallerine doğru geçtikçe koridorlarda çözünerek yerini sade bir estetiğe bırakır. Bekleme bölümünden iç koridorlara geçerken malzemelerde gerçekleşen bu geçiş algısı mekanın duvarlarının formasyonunda da kendini gösterir.

Diş Polikliniklerin muayene odaları, Ihlamur Kasrı ve parkının manzarasına hakim olan batı cephesine yerleştirilerek gözalıcı bir vitrin oluşturur ve ortodonti kliniğinin estetik kimliğini vurgular. Dış cephede mahremiyeti ve güneş kontrolünü sağlayan hareketli ahşap paneller ile kullanıcı tarafından çeşitlendirilen interaktif bir cephe tasarımı oluşturulmuştur. Tasarımcıların bu tavrı sayesinde yapının cephesi sürekli canlı ve hareketli kalmaktadır.

Bati Orthodondic Polyclinic Front Facade Night Lighting Bati Orthodondic Polyclinic Entrance Lobby Bati Orthodondic Polyclinic Reception Design Bati Orthodondic Polyclinic Wood Facade Design Bati Orthodondic Polyclinic Front Facade Bati Orthodondic Polyclinic Main Entrance Bati Orthodondic Polyclinic Lobby Lounge Curved Couch Bati Orthodondic Polyclinic Interior Lighting Bati Orthodondic Polyclinic Interior Green Zen Bati Orthodondic Polyclinic Wooden Glass Ceiling Design Bati Orthodondic Polyclinic Wood Graphic Bati Orthodondic Polyclinic Graphics Interior Sterilization Room Bati Orthodondic Polyclinic Minimal Wood Design Bati Orthodondic Polyclinic Bookshelf Wood Lighting Design Bati Orthodondic Polyclinic Wood Minimal Detail Bati Orthodondic Polyclinic Cozy Interior Lounge Bati Orthodondic Polyclinic Lounge Waiting Room Design Bati Orthodondic Polyclinic Sterilization Room Functional Furniture Design Bati Orthodondic Polyclinic Wood Glass Interior Ceiling Design Bati Orthodondic Polyclinic Wood Interior Bati Orthodondic Polyclinic Minimal Interior Bati Orthodondic Polyclinic Wood Panels Bati Orthodondic Polyclinic Mirror Interior Design Bati Orthodondic Polyclinic Panoramic Room Graphic Design Bati Orthodondic Polyclinic White Design Separator Clinic Room Bati Orthodondic Polyclinic White Separator Doctor Bati Orthodondic Polyclinic Axonometric Bati Orthodondic Polyclinic Ground Floor Plan Bati Orthodondic Polyclinic 1st Floor Plan