Be Smile Clinic

program:

Dental Clinic, 170m2


location:

Nişantaşı, Istanbul, Turkey, 2019


status:

Built


contractor:

Aks Architecture Construction


photography:

Alt Kat Architectural Photography

“Simplicity is the ultimate sophistication.” Leonardo da Vinci

Be Smile Dental Clinic located in one of the most important streets of Nişantaşı İstanbul, aims to focus on dental aesthetics designing the best smile for the patients. Besides having a unique design for the clinic; one of the motivations of design has been creating a space that is simple yet has an impressive aesthetic approach.

The clinic is designed in a typical apartment building of 60’s which is a housing unit originally. The 170 sqm clinics program included three dental examination rooms and all of the infrastructural spaces that is necessary for a clinic. The expectancy of the client was also to have a spacious waiting room and a welcoming reception desk. For the designers one of the challenges was to de-construct the typical housing plan and create an atmosphere of a public space for well-being.

One of the most important interventions was to re-evaluate the existing columns and beams as they were quite a restriction in terms of having various heights and depts. The architects approach was to unite the circulation spaces as flux as possible. The idea of breaking the typical corridor – room typology has brought the idea of integrating arc surfaces to the existing corners.

Be Smile Clinic 01 lounge design Be Smile Clinic 02 waiting area design Be Smile Clinic 03 mirror furniture design

The arc composition in design is sometimes used to smoothen the column beam relations and sharp corners. The arc in the entrances of the clinic rooms creates a frame and gives depth to the small square meters. The design language is reflected to doors, furniture and walls in a coherent logic.

The front part of the flat, which is originally the living room has been transformed into a waiting lounge that is connected to the reception desk area with a wide hall. The arc character of the clinic also reflects itself to the furniture that is designed in the living room. The cocoon-like digital cabins and sofas carry the same approach. One of the clinic rooms, that is used as a pre-examination room is located facing the waiting area, creating a window of the clinics identity. For the privacy of the patients a curtain is placed behind the wide glass of the clinic façade.

Be Smile Clinic 04 digital furniture interior facade Be Smile Clinic 05 curved edges Be Smile Clinic 06 minimal lighting design Be Smile Clinic 07 monochrome interior design Be Smile Clinic 08 coral colored interior Be Smile Clinic 09 minimal curved furniture design Be Smile Clinic 10 reception desk design Be Smile Clinic 11 minimal counter design Be Smile Clinic 12 minimal modern curved door Be Smile Clinic 13 dark grey interior lighting Be Smile Clinic 14 curved white ambiance Be Smile Clinic 15 simplicity curved edges Be Smile Clinic 16 graphic lines Be Smile Clinic 17 corridor contrast design Be Smile Clinic 18 dental interior reflection Be Smile Clinic 19 dent mural circulat lighting Be Smile Clinic 20 perspective intersection curved frames Be Smile Clinic 21 curved frames white and black Be Smile Clinic 22 curved glass door black and white Be Smile Clinic 23 black toilet wc design Be Smile Clinic 24 health spaces design Be Smile Clinic 25 interior facade at night Be Smile Clinic 26 interior facade at night Be Smile Clinic 27 floor plan