Batı Orthodontic Dental Polyclinic

program:

Dental Polyclinic, 450m2


location:

Fulya, Istanbul, Turkey, 2016


status:

Built


contractor:

Aks Architecture Construction


photography:

Studio Majo

Batı Orthodontics Polyclinic is located in one of the most striking locations in İstanbul, Fulya. The polyclinic is facing one of the greatest green park of istanbul and Ihlamur Palace. The main entrance and lobby is designed mostly as an open plan providing enough space for the waiting rooms. The dental clinic rooms are planed around the contours of the existing interior benefiting from daylight and great view. Two corridors that run parallel to each other on the two sides of the reception desk are enabling the ring circulation through the space. The reception desk located in the center of the clinic welcomes the patients. Designers have created two different waiting room concepts. On one side the waiting room is designed as a lounge area and on the other side the waiting lounge is designed like a cafe configuration aiming to make he patients feel cozy and chilled out.

One of the main aim of the designers approach is to change the cold and sterile perception of a dental clinic interior. Considering this design approach the choice of warm materials, cozy colors and friendly textures are embedded to the project. Also the extensive use of green such as having zen gardens also improves the user friendly design of the waiting room. The wood material chosen for the walls and the floor is smoothly being transformed to more modest materials as the patients go along to the examination rooms. This transition is also emphasized on the formation of the walls of the lounge area inviting the patients to the interior of the clinic.

Dental clinic units are located on the west facade with the vista of Ihlamur Palace, creating a display window in order to emphasize the clinic identity of the building. Rotating wooden panels designed for the facade act both as sun screen and as a way to maintain privacy and they can be altered via users. This interactive transformation of the wooden facade panels allow to have various looks of the facade.

Bati Orthodondic Polyclinic Front Facade Night Lighting Bati Orthodondic Polyclinic Entrance Lobby Bati Orthodondic Polyclinic Reception Design Bati Orthodondic Polyclinic Wood Facade Design Bati Orthodondic Polyclinic Front Facade Bati Orthodondic Polyclinic Main Entrance Bati Orthodondic Polyclinic Lobby Lounge Curved Couch Bati Orthodondic Polyclinic Interior Lighting Bati Orthodondic Polyclinic Interior Green Zen Bati Orthodondic Polyclinic Wooden Glass Ceiling Design Bati Orthodondic Polyclinic Wood Graphic Bati Orthodondic Polyclinic Graphics Interior Sterilization Room Bati Orthodondic Polyclinic Minimal Wood Design Bati Orthodondic Polyclinic Bookshelf Wood Lighting Design Bati Orthodondic Polyclinic Wood Minimal Detail Bati Orthodondic Polyclinic Cozy Interior Lounge Bati Orthodondic Polyclinic Lounge Waiting Room Design Bati Orthodondic Polyclinic Sterilization Room Functional Furniture Design Bati Orthodondic Polyclinic Wood Glass Interior Ceiling Design Bati Orthodondic Polyclinic Wood Interior Bati Orthodondic Polyclinic Minimal Interior Bati Orthodondic Polyclinic Wood Panels Bati Orthodondic Polyclinic Mirror Interior Design Bati Orthodondic Polyclinic Panoramic Room Graphic Design Bati Orthodondic Polyclinic White Design Separator Clinic Room Bati Orthodondic Polyclinic White Separator Doctor Bati Orthodondic Polyclinic Axonometric Bati Orthodondic Polyclinic Ground Floor Plan Bati Orthodondic Polyclinic 1st Floor Plan